Is het nog wel veilig reizen naar Egypte?

Egypte is de laatste jaren natuurlijk niet altijd positief in het nieuws geweest, dus de vraag of het veilig is te reizen naar Egypte, is een hele logische. Het reisadvies van de Nederlandse Rijksoverheid waarschuwt nog steeds voor een verhoogd risico op terroristische aanslagen en onrusten. Zeker voor het gebied in de Noord-Sinaï, met de grens met Libië, geldt een negatief reisadvies, omdat daar ook veel gesmokkeld wordt vanuit Libië en er dikwijls ontvoeringen plaatsvinden. Zuid-Sinaï is ook redelijk risicovol, maar Sharm-el-Sheikh wordt bijvoorbeeld vanuit diverse bronnen wel weer als ok bestempeld.

Belangrijk is om je zo goed mogelijk op de hoogte te laten stellen van de veiligheidsrisico’s op jouw geplande vakantiebestemming. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen nemen aan onze kant extra veiligheidsmaatregelen om de vakantie zo veilig mogelijk te laten verlopen. En de meeste hotels en resorts hebben ook een goede beveiliging ingericht, waardoor je daar behoorlijk veilig bent. Ga je buiten je hotel op verkenning, laat je dan goed informeren door de plaatselijke contactpersonen waar het veilig is, en waar eventuele risico’s zijn. Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op, en blijf alert, dan kan je nog steeds volop genieten van je vakantie in het prachtige Egypte.

Toegenomen criminaliteit onder de bevolking

Helaas is door de vele onrusten en de diverse machtswisselingen de situatie voor de lokale bevolking er niet beter op geworden. De armoede is sterk toegenomen, en aangezien het toerisme is gedaald door de vele veiligheidsrisico’s op diverse plekken in het land, is daarmee ook een belangrijke bron van inkomsten voor de Egyptenaren komen te vervallen.

Dit alles heeft er toe geleid dat de criminaliteit onder de bevolking is toegenomen. Denk hierbij aan meer ongewenste intimiteiten, zakkenrollers en meer discussies over de prijs met bijvoorbeeld de taxichauffeur, die toeristen probeert af te zetten.

Veiligheidsmaatregelen luchtverkeer

De luchthavenbeveiliging in Egypte, en met name op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh, laat wat te wensen over. Deze luchthaven staat er om bekend dat de veiligheidsmaatregelen niet altijd afdoende zijn. Dit betekent niet, dat je deze luchthaven niet veilig kunt bereiken, maar wel dat er een verhoogd risico is.

De Nederlandse touroperators en luchthavens nemen daardoor extra voorzorgsmaatregelen aan onze kant, om de veiligheid zo veel mogelijk te garanderen. Wel is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen op het luchtverkeer, zeker boven de risicogebieden van het Egyptische schiereiland de Sinaï, en de grens met Libië.

Wat kan je doen om de risico’s te beperken?

Natuurlijk heb jij zelf geen controle over waar en wanneer een eventuele terroristische aanslag plaats gaat vinden, maar je kunt wel met een paar zaken rekening houden. Bijvoorbeeld niet te veel reizen over het land van de ene stad naar de andere, maar kies voor binnenlandse vluchten.

Dit gaat sneller en er is altijd iets van beveiliging bij een vlucht. Ontwijk ook de officiële overheidsgebouwen en plaatsen waar veel buitenlanders tegelijk samenkomen. Wees ook alert op bijvoorbeeld zakkenrollers en, voor vrouwen, op de zogenaamde liefdesfraude, waarbij Egyptische mannen een relatie beginnen met een buitenlandse vrouw, om zo veel mogelijk geld afhandig te maken.

Toeristische plekken wel gewoon toegankelijk

Ondanks de toegenomen dreigingen, willen de Egyptenaren natuurlijk graag dat de toeristen weer meer komen naar hun land. En Egypte is ook zeker meer toerisme waard. Alle bijzondere schatten van deze oudste beschaving zijn uniek in Egypte. Daarom zijn ook de belangrijke toeristische gebieden, zoals de piramides van Gizeh bij Caïro, de bezienswaardigheden in en rondom Luxor en Aswan, en de toeristische resorts in de badplaatsen langs de Rode Zee gewoon toegankelijk.

Je kunt dus overal terecht, het zal er wat rustiger zijn met toeristen dan normaal, waardoor je meer tijd en ruimte hebt om te genieten van de vele bezienswaardigheden. Blijf altijd alert en laat je goed informeren, ook ter plaatse. En geniet van je vakantie!