Reisadvies Egypte

Er is de afgelopen jaren van alles gebeurd in Egypte, met de Arabische lente eind januari / begin februari in 2011 als startpunt, een protest tegen de autoritaire president Hosni Mubarak. Vervolgens wint de Moslim Broederschap de verkiezingen en wordt Mursi de nieuwe president. Maar ook daar worden de Egyptenaren niet veel beter van, wat leidt tot nieuwe protesten in 2013 en uiteindelijk een staatsgreep om de macht weer uit handen van Mursi te halen. Daarna volgt nog steeds een lange periode van onrusten, opstanden, met veel slachtoffers tot gevolg. Ondertussen lijkt het weer iets rustiger te worden in Egypte en hopelijk kan het toerisme weer aantrekken.

Reizen naar noord en zuid Sinaï wordt afgeraden

Wel zijn er nog veel veiligheidsrisico’s in de regio Noord-Sinaï en de grens met Libië, hier zijn veel onrusten en er is een reële dreiging van terroristische aanslagen in de hele regio. Zuid-Sinaï is ook afgeraden, ga zeker niet alleen reizen en tref voldoende veiligheidsmaatregelen en reis het liefst met mensen die de omgeving goed kennen. Badplaats Sharm-el-Sheikh ligt in deze regio, deze stad is redelijk veilig, hoewel geconstateerd is, dat de beveiliging op de luchthaven niet heel scherp is.

 

Toeristische steden en resorts hebben ook te maken met veiligheidsrisico’s

In het hele land worden nog steeds her en der terroristische aanslagen gepleegd, veel tussen de verschillende religieuze groepen, zoals een aanslag op een Koptische kerk en een aanslag op een moskee. Echter, in juli 2017 is er in de populaire badplaats Hurghada ook een aanslag geweest. Sindsdien zijn er geen toeristische trekpleisters doelwit geweest, maar er kunnen helaas geen garanties gegeven worden. Er dus zeker nog risico’s als je naar Egypte op vakantie gaat, maar de meeste hotels en resorts hebben een goede beveiliging en daar zijn ze goed op de hoogte van de meest actuele situatie.

Als je je ter plekke goed laat informeren en binnen de beveiligde gebieden van bijvoorbeeld je resort blijft, kan je nog steeds volop genieten van een heerlijk zon, zee, strand vakantie in Egypte. Belangrijk is om altijd alert te zijn. De bevolking heeft helaas veel te lijden gehad onder de vele onrusten, de aanslagen en de daarmee gepaard gaande reductie in toerisme. Dit maakt dat de mensen nu wat opdringeriger kunnen zijn bij de toeristen, en dat er nog al eens een conflict ontstaat tussen een toerist en een taxichauffeur over de prijs van een rit bijvoorbeeld. De medewerkers van je hotel kunnen je over het algemeen goed informeren over de beste transport mogelijkheden als je een uitstapje wilt maken in de omgeving.

 

Toerisme is en blijft belangrijk voor Egypte

Egypte leeft van toerisme, dus het afnemen daarvan de afgelopen jaren heeft veel mensen in moeilijkheden gebracht. Des te meer reden om, nu het weer wat rustiger en veiliger is op de meeste plekken van Egypte, deze plek als bestemming te kiezen om de bevolking te steunen. En Egypte is het meer dan waard, met de indrukwekkende piramides, de prachtige tempels en tempelcomplexen, oneindige woestijn, de groene Nijldelta en de schitterende onderwaterwereld in de Rode Zee.