Luxor – Bezoek het schitterende Luxor

Op de oostelijke oever van de belangrijke rivier de Nijl ligt de toeristische stad Luxor. Luxor staat met name bekend vanwege de vele archeologische vondsten, vele afkomstig uit de tijd dat Luxor vroeger de stad Thebe was, hoofdstad van het oude Opper-Egypte. Er is hier zo veel moois te zien, dat je eigenlijk aan een dagtripje niet genoeg hebt.

Bijvoorbeeld de imposante Luxortempel, prachtig gelegen aan de rivier de Nijl. Mocht je de stad Luxor vanaf de Nijl benaderen, dan is de Luxortempel niet te missen. Maar er is nog veel meer te zien in Luxor!

De wereldberoemde tempels van Luxor

De 242 meter lange Luxortempel was opgedragen aan de zogenaamde triade van Thebe: Amon, Moet en Chonsoe, drie belangrijke goden uit de mythologie van Egypte. Dit is de grootste tempel van Egypte, met enorme zuilengang en de wanden prachtig versierd met reliëfs.

Ook kan je nog delen van de vroegere dromos zien, een toegang tot de tempel met aan weerszijden een rij indrukwekkende sfinxen. Vroeger liep deze dromos van de Luxortempel naar de 2,5 kilometer noordelijker gelegen Karnak tempel.

Karnak is niet alleen een tempel, maar een geheel tempelcomplex, met vier delen gewijd aan vier verschillende goden. Alleen het deel gewijd aan de god Amon-Re is toegankelijk voor bezoekers, en dat is zeker een bezoekje waard. Het gehele complex is één van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld en een heel belangrijke trekpleister voor Egypte.

Een totaal van wel 30 farao’s hebben aan het complex meegebouwd. Ook hier vind je een stuk van de vroegere dromos, met bijzondere sfinxen met een ramshoofd in plaats van een menselijk hoofd.

Ook op de westelijke oever van de Nijl, tegenover Luxor, liggen een aantal prachtige bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de Kolossen van Memnon, twee gigantische standbeelden van ongeveer 18 meter hoog, en 3400 jaar oud.

Ook het Ramesseum ligt op de westelijke oever, ooit geïnitieerd door Ramses II, waar je nog een granieten hoofd en een prachtige kolos van terug kunt vinden. En het archeologische oord Medinet Haboe, met tempels van Ramses Ii en Amon is een bezoekje waard.

De Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen

De wereldberoemde Vallei der Koningen is eveneens gelegen op de westelijke oever van de Nijl, bij Luxor, de begraafplaats waar tal van belangrijke farao’s begraven zijn, waaronder Ramses IV en Toetanchamon. Je kunt hier een aantal graftombes zelf bezoeken, maar er is ook een deel afgesloten, waar men nog steeds speurt naar onontdekte graven.

Iets meer ten zuidwesten van de Vallei der Koningen ligt de Vallei der Koninginnen, ook een indrukwekkende verzameling graftombes, maar nu voor de koninginnen en koningskinderen. Onder andere het graf van koning Nefertari Merenmoet, de vrouw van Ramses II, is te bezoeken.

Als je toch op de westelijke oever van de Nijl bent aanbeland, breng dan ook een bezoekje aan Deir el-Medina. Dit is een mooie opgraving van het dorp waar de meeste kunstenaars en andere werklieden, die aan de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen werkten, gewoond hebben. Een leuk inkijkje in hun dagelijks leven!