Zon gegarandeerd: het klimaat en het weer in Egypte

Het klimaat van Egypte is een woestijnklimaat, wat je al wel had kunnen verwachten, aangezien de woestijn de Sahara een groot deel van Egypte beslaat. Het kan dan ook behoorlijk warm worden in het hoogseizoen, en dat is wel iets om rekening mee te houden als je je vakantie naar Egypte boekt. In de zomer is het daar het heetst, en zijn de winkels en andere voorzieningen vaak ook overdag gesloten. Het bruisende stadsleven begint daar vaak aan het eind van de dag, het liefst na zonsondergang. Je kunt het best je ritme daar een beetje op aanpassen, wil je optimaal genieten van al het leuks wat Egypte je te bieden heeft.

Er is maar heel weinig neerslag in Egypte. De meeste neerslag valt in het noorden van Egypte, het gebied langs de Middellandse Zee. In het zuiden van Egypte valt zeer weinig tot geen neerslag. Als je de regen zat bent in Nederland, boek dan zeker je vlucht en geniet van het weer in Egypte. In de wintermaanden kan de temperatuur daar al oplopen tot een graad of twintig, heerlijk om te overwinteren. Zeker in het zuiden van het land kan het in de winter zelfs al dertig graden worden. In de zomermaanden is een temperatuur van veertig graden of meer, zelfs in de schaduw, eerder regel dan uitzondering.

 

‘Afkoelen in de woestijn’

Vanaf april stijgen de temperaturen in heel Egypte al naar 30 graden, en hoger. Vooral in de woestijn kan de hitte aanzienlijk oplopen, maar vergis je niet: de nachten in de woestijn kunnen juist weer heel koel zijn. De hemel is daar heel helder, wat schitterend zicht op de sterren geeft. Een overnachting in de woestijn is een unieke belevenis. Maar houd dan dus wel rekening dat de temperatuur ineens flink kan afkoelen. Een extra trui of vest is dan geen overbodige luxe.

 

Heerlijk warm zeewater in de Rode Zee

Een bijkomend voordeel van het warme woestijnklimaat in Egypte is dat het zeewater in de Rode Zee ook bijna continu lekker warm is. In de winter koelt het water af tot een graad of twintig, nog steeds heel goed te doen. En in de zomermaanden wordt het water vanzelf warmer, en kan zelfs oplopen tot een graad of 28. Heerlijk voor de duikers en snorkelaars, die in de Rode Zee volop te vinden zijn om te genieten van al het moois dat er onder water te zien is. De Rode Zee bevat wel duizend verschillende vissoorten en andere bijzondere dieren als zeeschildpadden en dolfijnen.

Het weer in Egypte nodig dus uit om te genieten op het strand en aan, op of in het water. In de zomermaanden is het wellicht wat te heet voor de gemiddelde Nederlander, maar zeker in het voorjaar of najaar is het daar heerlijk vertoeven. En het land heeft zoveel moois te ontdekken, van piramides tot tempelcomplexen, van woestijn tot koraalriffen in de Rode Zee, en de schitterende Nijldelta niet te vergeten. En altijd schijnt het zonnetje!