Handige informatie voor je vakantie naar Egypte

Als je Egypte bezoekt, is het goed om rekening te houden met het woestijnklimaat. In de wintermaanden of het voorjaar varieert de temperatuur in Egypte van een graad of vijftien tot een graad of dertig naarmate het april wordt. Na april loopt de temperatuur verder op, soms tot meer dan veertig graden. En is weinig tot geen neerslag.

’s Nachts koelt het sterk af, ook iets om rekening mee te houden. Voor overdag is luchtige katoenen of linnen kleding aangeraden, en vergeet ook niet om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Denk daarbij niet alleen aan zonnebrandcrème, maar zeker ook aan een zonnehoed en een zonnebril.

Flora en fauna – risico’s om rekening mee te houden

Bescherm je goed tegen muggen, want er komt dengue voor, een ziekte veroorzaakt door muggen. Gebruik DEET of iets dergelijks bij onbedekte huid, een muskietennet om onder te slapen en draag beschermende kleding. Ga je op avontuur in de woestijn, dan zijn sterke wandelschoenen noodzakelijk om je te beschermen tegen slangenbeten.

Daarnaast komt er in Egypte hondsdolheid voor, hou daar rekening mee en reageer direct als je gebeten wordt door een hond, een vleermuis, een kat of een aap. Meteen een arts opzoeken die dit kan behandelen. En ga niet zwemmen in de Nijl of andere binnenlandse kanalen, aangezien er een bacterie in het water kan voorkomen die vervelende gevolgen kan hebben.

Zelf een auto huren: doen of niet doen?

Je kunt in Egypte een auto huren en zelf op onderzoek uitgaan, maar dit wordt enigszins afgeraden, gezien de chaos in het Egyptische verkeer. Als je dit echt wilt, heb je in ieder geval een Nederlands rijbewijs en een Internationaal rijbewijs nodig en moet je ten minste twee of drie jaar je rijbewijs hebben.

Voor jonge bestuurders kan soms een toeslag gelden. Maar er zijn voldoende mogelijkheden om per bus of taxi te reizen, en dit is vaak heel goedkoop, dus een prima oplossing om niet in de drukke chaos van het Egyptische verkeer te moeten worstelen. Een andere optie is om een huurauto inclusief chauffeur te huren.

Visum is nodig voor reizen naar Egypte

Goed om te weten is dat je een visum nodig hebt om op vakantie te gaan in Egypte. Je hoeft deze niet van te voren aan te schaffen, maar het kan wel, via bijvoorbeeld de ANWB. Anders dien je bij aankomst in Egypte meteen een toeristenvisum aan te schaffen. Dit kost ongeveer dertig euro, de visum geldt maximaal dertig dagen, en je kan of met creditcard (Visa of Mastercard) of contant, in Egyptische valuta, betalen.

Ligt je bestemming op het schiereiland de Sinaï, dan is er een gratis 14-daags visum te krijgen, maar dan moet je op je resort blijven. En natuurlijk heb je ook een geldig paspoort nodig, wat nog minstens zes maanden geldig is.

Egypte heeft een eigen munteenheid

In Egypte wordt een eigen munteenheid gehanteerd, de Egyptische pond (EGP). Over het algemeen kan je ook op veel plaatsen met je pinpas of credit card betalen, maar er zijn niet zo veel betaalautomaten te vinden om geld op te nemen. Het kan dus handig zijn, om van te voren of op het vliegveld alvast wat geld te wisselen, zodat je contact geld hebt in de lokale valuta. Je kunt ook geld wisselen bij je hotel, of bij een plaatselijke bank. Je hotel rekent vaak een ongunstiger wisselkoers.

Contant geld komt goed van pas in een land als Egypte, omdat daar voor elke kleine dienst een kleine fooi wordt verwacht. Ook voor kamermeisjes en ander hotelpersoneel is het gebruikelijk een fooi achter te laten. En ga je op excursie, dan is het gebruikelijk om ook de gids een fooi te geven. Je kunt dus nooit genoeg klein geld bij je hebben.