Bezoek de schatten van het oude Egypte met een Nijlcruise

De rivier de Nijl is ofwel de langste rivier ter wereld, of de op één na langste rivier (er zijn wat discussies omtrent de officiële lengte van de rivier de Amazone), maar hoe dan ook, een rivier met een indrukwekkende lengte. De Nijl is een cruciale waterbron voor Egypte; zonder de rivier zou Egypte echt alleen maar woestijn zijn.

De Nijl zorgt voor een groot vruchtbaar gebied langs de oevers van de rivier, en biedt prachtige groene gebieden in dit woestijnland. Een Nijlcruise is dan ook een prachtige ervaring en je bent gegarandeerd van prachtige uitzichten langs de routes.

Culturele hoogstandjes liggen op de route

Er zijn natuurlijk diverse routes voor een Nijlcruise te bedenken, zeker gezien de enorme lengte van de rivier, maar de meest populaire routes in Egypte doen in ieder geval de beroemde stad Luxor aan. Hier kan je genieten van de indrukwekkende tempelcomplexen, zoals het complex van Karnak, met diverse prachtige tempels en andere gebouwen, en de imposante Luxortempel.

De uitzichten vanaf het water op de stad Luxor met z’n tempels zijn om nooit te vergeten. En, als je er toch bent, ga dan ook zeker naar de Vallei der Koningen om het graf van Toetanchamon te bekijken.

De vrouwelijke tegenhanger, de Vallei der Koninginnen, heeft ook een groot aantal prachtige graven van voormalig koninginnen van Egypte.

Ook het schitterende Aswan, een verrassend groene stad met botanische tuinen en mooie eilandjes, ligt langs de Nijl. Aswan was vroeger een steengroeve, waar de beroemde ‘onafgemaakte obelix’ het bewijs van levert.

Het openluchtmuseum hierbij is zeker een bezoekje waard. Maar ook de prachtig aangelegde botanische tuinen op het Kitchener eiland, of de tempel van de vruchtbaarheidsgodin Isis op het eiland Philae. En natuurlijk de enorme Aswandam is niet te missen en een wandeling over deze dam geeft indrukwekkende uitzichten.

Vervolgens wordt de cruise vervolgd naar de mooie stad Edfu, met de beroemde Tempel van Horus als belangrijkste bezienswaardigheid. Deze tempel is één van de best bewaarde tempels van heel Egypte en zeker een bezoekje waard.

De bouw van de tempel is al in 237 voor Christus begonnen, en daarna in fases natuurlijk behoorlijk uitgebouwd tot het huidige complex. Je kunt hier prachtige bas-reliëfen van de verschillende goden bewonderen, en twee beelden van Horus, de Egyptische valkengod.

Extra opties op de Nijlcruise

Er zijn ook diverse mogelijkheden om de cruise uit te breiden met andere uitstapjes, zoals een dagje met een zeilschip op de Nijl varen. Of een excursie naar de beroemde tempels van Aboe Simbel, midden in de woestijn.

Er zijn ook cruises die beginnen in Caïro, de hoofdstad van Egypte en de stad van de piramides en sfinxen. Na een dag of twee in deze indrukwekkende stad door te brengen, gaat de reis dan verder naar Luxor.

Als je in de gelegenheid bent om een bezoek aan Caïro aan je vakantie toe te voegen, is dat zeker aan te raden. Dit is een stad vol met indrukwekkende monumenten die je niet snel zult vergeten.