Schitterend duiken in Egypte

Egypte is een populaire duikbestemming, en dat is niet zo maar. De Rode Zee heeft een prachtige onderwaterwereld om in te duiken; langs de kustlijn zijn enorme, kleurrijke koraalriffen te bewonderen, behorend tot de rijkste koraalriffen ter wereld.

Het mooie, heldere, blauwe water van de Rode Zee is heerlijk warm, erg aangenaam om in te snorkelen of duiken. Er zijn zelfs 200 verschillende soorten hard en zacht koraal te vinden in de Rode Zee. Hier leven tot wel duizend soorten vis, dus genoeg te zien onder water!

De rijke onderwaterwereld met prachtige, exotische vissen

Onder de 1000 soorten vis zitten ook een aantal hele bijzondere vissen, die behalve in de Indische Oceaan en in de Rode Zee nergens anders voorkomen. Bijvoorbeeld de keizersvis, de tweebandanemoonvis of de rodezeedoktersvis zijn unieke exemplaren.

Ga op speurtocht onderwater en kijk of je ze kunt spotten. Ook interessant zijn de prachtig gekleurde naaktslakken die overal in het water te zien zijn. En niet te vergeten de prachtige zeeschildpadden, dolfijnen en diverse haaiensoorten. Misschien kom je zelfs een walvis tegen!

De beste duiklocaties in Egypte

Egypte heeft een bijzondere kustlijn langs de Rode Zee, en er zijn diverse plaatsen speciaal ingericht op het duiktoerisme, met een breed aanbod aan duikscholen en duikexcursies. Bijvoorbeeld het toeristische Hurghada, waar je het grootste aanbod aan duikscholen, excursies en cruises kunt vinden.

Hier bevinden zich ook de meeste toeristen, dus het koraal is niet meer compleet ongerept, maar de faciliteiten zijn uitstekend en er is nog steeds voldoende moois te ontdekken. Sharm-el-Sheikh is ook zo’n bekende toeristische trekpleister voor duikliefhebbers. Hier zijn ook diverse grote resorts en hotels met een eigen strandje, vanwaar je direct het water in kunt lopen met je snorkel of je duikpak en kunt genieten.

Sharm-el-Sheikh ligt op het Egyptische schiereiland de Sinaï en biedt diverse bootexcusies om volop te genieten van het duiken. Ook leuk als je niet zelf het water in wilt, is de optie om met een Aquascope, een semi-onderzeeboot, een anderhalfuur durende tocht te maken onder water, te midden van de koralen en de vele vissen en andere zeedieren.

Bijzonder vanuit Sharm-el-Sheikh is de mogelijkheid om te gaan wrakduiken in Ras Mohammed National park, waar het wrak van de SS Thistlegorm te bezoeken is. In dit nationale park liggen ook prachtige grote koraalriffen.

Duiken in ongerepte koraalriffen

Naast de grote toeristische trekpleisters als Hurghada en Sharm-el-Sheikh zijn er ook een aantal prachtige, nog relatief onontdekte plaatsen waar je prachtig kunt duiken en waar het nog iets rustiger is.

Bijvoorbeeld het mooie Dahab, met uitgestrekte gouden zandstranden en een hippie-achtige, ontspannen uitstraling. Beroemde duikgebieden hier zijn ‘Blue Hole’en het Napoleonrif. Je kunt hier prachtig duiken en snorkelen, er zijn hier ook verschillende canyons te bezoeken onder water, gaaf voor de liefhebber van grotduiken. En natuurlijk geniet je hier ook van de prachtige vissen, zoals Napoleonvissen, maar ook koraalduivels, enorme schildpadden en verschillende soorten haaien.

Ook het voormalige vissersdorpje Marsa Alam is tegenwoordig omgetoverd tot een moderne vakantiebestemming, waar je heerlijk kunt duiken temidden van de de ongerepte koraalriffen.

Marsa Alam is nog niet overladen met toeristen, waardoor je hier in alle rust kunt genieten van de schitterende onderwaterwereld. Vanaf het strand of de pier kan je direct de koraalriffen bereiken, en je komt hier regelmatig een enorme zeeschildpad of een rog tegen. Iets verder op zee zijn de prachtige koraalriffen van het Elphinstone Reef of de prachtige Dolhpin House, waar zich veel dolfijnen bevinden. Deze zijn het best te bereiken met een boottour.

Je ziet het, de Rode Zee en de Egyptische kustlijn biedt voor ieder wat wils als het gaat om duiken. Grote, toeristische plaatsen met een groot aanbod aan duikscholen en de meeste faciliteiten, of juist kleinere, meer ongerepte koraalriffen, je kunt hier prima terecht.