Dahab – Ontdek de gouden stranden van Dahab

Op het Egyptische schiereiland Sinaï, aan de Golf van Akaba, ligt het prachtige plaatsje Dahab. Waar dit vroeger een bekende uitvalsbasis voor hippies was, is het tegenwoordig populair onder de liefhebbers van duiken, snorkelen en andere watersporten. Het is minder toeristisch, en dus ook rustiger, dan de grotere plaatsen Hurghada en Sharm-el-Sheikh.

Dahab is een heerlijke plek om even helemaal tot rust te komen, te genieten van de prachtige stranden en de mooie onderwaterwereld. En wil je toch af en toe de levendigheid van een grotere toeristenplek opzoeken, dan ben je met een uurtje rijden in Sharm-el-Sheikh.

Dahab betekent in het Arabisch ‘goud’, een verwijziging naar de prachtige stranden. De ligging in de Sinaï woestijn maakt ook de woestijn toegankelijk, en er zijn diverse woestijnsafari’s te boeken. Van oorsprong was Dahab een Bedoeïenendorp, en er zijn veel bedoeïenengidsen die je op ontdekking in de Sinaï kunnen meenemen. Ook is de omgeving van Dahab heel populair onder wandelaars. Vanwege het toenemende toerisme zijn er natuurlijk tal van voorzieningen ter plaatse, zoals gezellige restaurants, cafés, bazaars en dergelijke. De vele dadelpalmen dragen bij aan de positieve, ontspannen vakantiesfeer en geven het een tropische uitstraling.

Ontspanning staat bovenaan bij Dahab

Dahab staat vooral in het teken van ontspanning. De mooie, bergachtige omgeving, de goudgele stranden, de blauwe zee, en groene dadelpalmen, het is een schilderachtig plaatje. En (nog) heel goed betaalbaar, omdat het massa-toerisme tot nu toe met name gericht is op de grotere badplaatsen. Diverse hotels liggen pal aan het strand, je wandelt zo het warme zand op en kunt gaan genieten.

De temperaturen kunnen in december en januari nog steeds oplopen tot halvewege de twintig graden. In de hoogzomer kan het hier wel behoorlijk warm worden, en daar passen de faciliteiten zich op aan door late openingstijden op warme dagen.

Duiken in Dahab

Dahab is een mooie, rustige duikplaats, aanzienlijk minder druk dan de meer toeristische duikgebieden van Hurghada en Sharm-el-Sheikh. Er zijn twee beroemde duikgebieden in de buurt van Dahab, de ‘Blue Hole’, een diep duikgat met een schat aan koraal en bijzondere vissen, en de zogenaamde ‘Canyon’, waar je onderwater grotten kunt bezoeken, een prachtig fenomeen.

Kijk niet raar op als je ineens een zeeschildpad tegenkomt, of zelfs een haai, er leeft hier van alles. Als duikliefhebber kan je hier heerlijk uitleven, en het helder blauwe water is ook nog eens aangenaam van temperatuur, zelfs in de wintermaanden nog een graad of twintig.

Daarnaast zijn er diverse duikexcursies te boeken vanuit Dahab, om er een compleet avontuur van te maken.

Bijvoorbeeld bootduiken, een heerlijk dagje op een boot, meestal richting het Nationale park Ras Abu Galum, waarbij gemiddeld drie stops worden gemaakt om te duiken.

Ook als je niet duikt, is het een lekker uitstapje. Daarnaast wordt er ook een combinatie aangeboden van een kameel-duiksafari, waarbij je soms ook kunt kiezen voor een overnachting in de woestijn, prachtig verlicht door de sterren. Volop mogelijkheden dus vanuit je vakantieadres in het mooie, Egyptische Dahab.