Aswan – Het prachtige, groene Aswan

Op de oostelijke oever van de Nijl, in het zuiden van Egypte, ligt de mooie stad Aswan. Deze oude handelsstad heeft een strategische ligging aan de Nijl, en veel bijzondere bezienswaardigheden. Dat dit gebied vroeger een steengroeve was voor graniet is nog terug te zien aan de beroemde ‘onvoltooide obelisk’, wat de grootste obelisk van Egypte is.

Hij zou zelfs 42 meter hoog worden, maar die hoogte is nooit bereikt. Tegenwoordig is een deel van de steengroeve opgesteld als openluchtmuseum, met prachtige rotstekeningen en andere archeologische overblijfselen, interessant om een keer te bezoeken.

Voor een culturele vakantie ga je naar Aswan

Als je van cultuur houdt, dan zit je goed in het Egyptische Aswan. Naast de restanten van de oude steengroeve zijn er nog veel meer culturele schatten te ontdekken. Op de oostelijke over bijvoorbeeld het Nubisch Museum, met een inkijkje in het leven in het oude Nubië. En op de westelijke oever valt ook het nodige te zien.

Er zijn rotsgraven van het Oude Rijk, de overblijfselen van het oude Klooster van St. Simeon, te bereiken met een jeep, maar ook met een kamelentocht, en het Mausoleum van Aga Khan III.

Aswan is eveneens bekend vanwege de Aswandam, of eigenlijk twee dammen, waarvan de eerste stamt uit 1902! Hoewel de vele overstromingen destijds gunstig waren voor de bevruchting van de grond, werd ook veel schade veroorzaakt, waardoor het beteugelen van het water middels een dam noodzakelijk werd. In de jaren zestig van de vorige eeuw is er een tweede dam bijgebouwd. Interessant om te gaan bekijken!

Eilanden hoppen vanuit Aswan

In de rivier de Nijl, bij Aswan, liggen ook een paar mooie eilandjes die te bezoeken zijn. Bijvoorbeeld het eiland Elephantine, met de overblijfselen van een tempel van Chnoem, en waar je een oude Nilometer kunt bewonderen, waarmee vroeger het waterpeil van de Nijl werd opgemeten.

Een ander leuk eiland is het Kitchener-eiland, met prachtig aangelegde botanische tuinen, heerlijk om te wandelen en even te ontstressen. Het eiland Philae, gelegen tussen de twee dammen, bevat tal van archeologische schatten, waaronder het indrukwekkende tempelcomplex gewijd aan vruchtbaarheidsgodin Isis, onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ontdek het Oude Egypte vanuit Aswan

In en rondom Aswan is dus voldoende te zien en te doen. Maar je kunt natuurlijk ook iets verder landinwaarts om de woestijn te verkennen en bijvoorbeeld een jeepsafari te doen, of per quad van een zandduin af te scheuren. Ook een ritje met een kameel, of zelfs een meerdaagse kameelsafari, behoort tot de mogelijkheden.

Een bezoek aan de imposante tempels van Aboe Simbel, uit rostwanden uitgehakt, is ook zeker de moeite waard, maar je moet er wel even voor reizen, het ligt op ongeveer 280 kilometer van Aswan.

Aswan heeft een prachtige ligging langs de Nijl, met volop mogelijkheden om ook op de rivier uitstapjes te doen of cruises te maken. Prachtige uitzichten vanaf het water gegarandeerd! Ook leuk is dat je een oud Nubisch dorpje bezoeken, met de boot kom je dan door een mooi natuurgebied, of je kunt er met een kameel komen. Een hele belevenis.